Dr. Iuliana Calmac

Medic Primar Pediatru și Specialist Cardiologie Pediatricǎ

Competențǎ Ecografie Cardiacǎ și Ecografie Generalǎ

Dr. Iuliana Calmac - Ecografie cardiaca

Pasiunea pentru medicina aplicatǎ este ceea ce ne leagă, în calitate de colege și prietene, din prima clipă de când am început această călătorie împreună. Preocuparea și grija pentru cei mici incepe în momentul în care îi întâlnim pe micuții pacienți și continuă chiar și după ce părăsim cabinetul. Ea iubește copiii și acest lucru se reflectă în tot ceea ce face.

Interesul colegei mele pentru cardiologia pediatrică este activ și se manifestă prin participarea sa la simpozioane și congrese naționale și internaționale, ceea ce i-a dezvoltat abilitățile în diagnosticarea și monitorizarea copiilor cu diverse afecțiuni cardiace.

Ceea ce este cu adevărat important este abilitatea sa excelentă de a comunica detaliile observațiilor făcute în timpul consultului și a ecografiei cardiace. Ea dedică suficient timp pentru a ajuta părinții să înțeleagă în detaliu diagnosticul, astfel încât, la plecarea din cabinet, aceștia să se simtă confortabil cu cunoașterea stării de sănătate a copilului lor și să fie conștienți de pașii ce trebuie urmați.

O anamneză meticuloasă a întregii familii este esențială pentru ea, astfel încât să nu omită niciun detaliu, deoarece istoricul complet al familiei este deosebit de important în evaluarea sănătății unui copil, mai ales în cazul afecțiunilor cardiace.

Cum decurge ecocardiografia?

Micul pacient va sta confortabil pe pat sau în brațele unuia dintre părinți. Medicul va aplica puțin gel pe torace și abdomen și va utiliza un mic transductor care emite și recepționează ultrasunete pentru a obține imagini ale cavităților și valvelor cardiace, pentru a evalua funcția de pompă a inimii și modul în care sângele circulă prin valve și prin vasele mari. Gelul poate părea ușor rece, nu pătează și va fi șters la finalul examinării.

Examinarea durează între 20 și 40 de minute. Este important ca pacientul să stea cât mai liniștit. Puteți aduce o păturică preferată, suzeta sau jucării care să îl distragă, puteți cânta sau reda filmulețe care îi plac. Pentru un copil mai mare, asigurați-vă că înțelege că examinarea este ușoară, nedureroasă și că sunteți mereu alături de el.

Este recomandat ca bebelușul/copilul să poarte o bluză cu nasturi/capse în față, care să se desfacă ușor pentru a lăsa toracele liber.

Înainte de ecocardiografie, copilul poate să mănânce normal. Dacă aveți un bebeluș hrănit cu lapte praf, aduceți biberonul cu dvs. în cazul în care simte nevoia de a mânca.